Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Αγαπημένα είδη Μουσικής

Κέλτικη Μουσική

 

Στο Μουσικό μας Στέκι διαλέξαμε την Κέλτικη μουσική για να ξεκινήσουμε στις 27/12/13, τη θεματική ενότητα “Σεργιάνι σε αγαπημένα είδη Μουσικής”. Η επιλογή τραγουδιών και πληροφοριών έγιναν συλλογικά. 

 

Τα τραγούδια από το κανάλι μας “Το Μουσικό μας Στέκι” εδώ

Ακολουθούν οι πληροφορίες 

1. Adrian Von Ziegler – Prophecy [Feather and Skull

Adrian von Ziegler: Μουσικοσυνθέτης  από την Ελβετία. Συνθέτει διάφορα είδη μουσικών όπως κέλτικη, χαλαρωτική, σκοτεινή, ανατολίτικη,  φαντασίας,  μουσική για ταινίες, Metal κλπ

 

2. Trobar de Morte – The Song of The Stones (Αναφέρεται σε Stonehenge)

Trobar de Morte: Ισπανικό συγκρότημα της Darkfolk & Gothic. Ιδρύθηκε το 1999 από την ισπανίδα μουσικό Lady Morte.

 

3. Hevia – Busindre Reel [Tierra de Nadie]

José Ángel Hevia Velasco (καλλιτεχνικό Hevia): Βραβευμένος Ισπανός μουσικός δεξιοτέχνης της γκάιντας Αστουριάνα. Εμφανίζεται με την αδελφή του María José που παίζει ντραμς.

 

4. Celtic Woman – Christmas Pipes [A Christmas Celebration]

Celtic Woman (2004): Μουσικό γυναικείο σύνολο από την Ιρλανδία.Ιδρυτές του οι David Kavanagh, Sharon Browne & David Downes , πρώην μουσικός διευθυντής του Riverdance.

 

5. Afro Celt Sound System – Lovers of Light  [Volume 2: Release]

Afro Celt Sound System ή Αfrocelts (1995):  Γκρούπ που αναμειγνύει ηλεκτρονική μουσική με παραδοσιακή ιρλανδική και Δυτικοαφρικάνικη μουσική.

 

6Iernis – Gloomy Winters Noo Awa’ (του Σκωτσέζου ποιητή Robert Tannahill  [Beyond a Far- Off Shore]

Iernis (πρώην Κέλτοι): Ελληνικό συγκρότημα που παίζει κυρίως παραδοσιακή μουσική της Ιρλανδίας, Σκωτίας & Βρετάνης. Κάποια άσματα και σκοποί ανάγονται στον 17ο και 18ο αιώνα μέχρι σήμερα με μουσική που γράφεται σε παραδοσιακά μοτίβα.

 

7. Altan – Dónal Agus Mórag  [The First Ten Years 1986-1995]

Altan (1987): Ιρλανδικό folk συγκρότημα. Διέδωσαν παντού την ιρλανδική γλώσσα, τα τραγούδια και τα μουσικά της όργανα. Έχουν πουλήσει πάνω από 1 εκατομμύριο άλμπουμ.

 

8. Capercaillie – Coisich A Ruin [Coisich A’ Rùin]

Capercaillie (1984): Σκωτσέζικη φολκ μπάντα που προσαρμόζει παραδοσιακή γαελική μουσική και στίχους  σε σύγχρονες τεχνικές και μουσικά όργανα.

 

9. Cherish the Ladies – Old Maids of Galway  [Woman Of The House]

 Cherish the Ladies (1985): Γυναικείο γκρουπ από καταξιωμένες μουσικούς Αμερικανίδες και Ιρλανδοαμερικανίδες. Δίνουν μ’ επιτυχία συναυλίες και τα άλμπουμ τους περιέχουν και ορχηστρικά κομμάτια.

 

10. Cathy Ryan – Τhe Βack Door (Για τους Ιρλανδούς παράνομους μετανάστες στη Ν. Υόρκη)

Cathy Ryan: Ιρλανδοαμερικανίδα τραγουδοποιός που έχει ξεχωρίσει για την κρυστάλλινη φωνή και τους διορατικούς στίχους της. Συμμετέχει σε συναυλιες, φεστιβάλ, εκδηλώσεις τέχνης και συμφωνικές ορχήστρες.

 

11. The Corrs – Toss The Feathers  [Unplugged]

The Corrs (1990) : Ιρλανδική μπάντα που συνδυάζει την pop rock με παραδοσιακά ιρλανδικά θέματα μέσα από τη μουσική της.

Toss the Feathers: Παραδοσιακό Ιρλανδικό κομμάτι που έχει συμπεριληφθεί σε πάνω από 200 δισκογραφικές συλλογές.

 

12. Ragús (feat. Jim O’Leary) – Τhe Two Coneeleys  [An Seó]

Ragús the Show : Iρλανδικό γκρουπ από μουσικούς, τραγουδιστές και χορευτές. Παρουσιάζουν παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορούς της περιοχής.

 

13. The Chieftains – Lots Of Drops Of Brandy

The Chieftains (1963): Ιρλανδικο συγκροτημα παραδοσιακής μουσικής με πολλές συνεργασίες. Έχουν κερδίσει 6 Grammy και τιμηθεί από την ιρλανδική κυβέρνηση για την προβολή διεθνώς της παραδοσιακής ιρλανδικής μουσικής.

 

14.  Danú  – Molly Na GCuach Ni Chuilleanain

Danú (1995): Ιρλανδικό συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής.  Το “Danu” είναι ονομασία θεότητας στη μυθολογία.

Το τραγούδι είναι παραδοσιακό, περιέχει θλίψη και αναφέρεται σ’ έναν νεαρό που άρχισε να πίνει αφού του ράγισε την καρδιά η όμορφη αγαπημένη του.

 

15Σαβίνα Γιαννάτου –  A fairy’s Love Song

Σαβίνα Γιαννάτου: Συνθέτης και ερμηνεύτρια. Σπούδασε κλασσική κιθάρα,  φωνητική και σε μεταπτυχιακές, μουσική και δράμα στο Λονδίνο. Συνθέτει μουσική για θέατρο, χοροθέατρο και την τέχνη του video-art. Διδάσκει φωνητικό αυτοσχεδιασμό σε ηθοποιούς και μουσικούς.

 

16. Comas – Night Ride Reels

Comas (2003):Μουσικό συγκρότημα από το 2003. Το αποτελούν μουσικοί διαφορετικών χωρών. Ενώνουν πολλές διαφορετικές κουλτούρες φτιάχνοντας ένα μοναδικό μίγμα παραδοσιακής Ιρλανδικής μουσικής. Είναι διεθνώς γνωστοί με μεγάλη επιτυχία στα διεθνή φεστιβάλ.

 

17. Hayley Westenra – Scarborough Fair

Hayley Dee Westenra (1987): Νεοζηλανδή τραγουδοποιός, ερμηνεύτρια κλασσικής και λαϊκής μουσικής. Νεαρότερο μέλος των Celtic Woman

Η μελωδία είναι πολύ χαρακτηριστική της μέσης αγγλικής περιόδου. Tο τραγούδι αναφέρεται στην ιστορία ενός νεαρού άντρα που καθοδηγεί τον ακροατή να πει στην πρώην αγαπημένη του να εκτελέσει γι ‘αυτόν μια σειρά από αδύνατες αποστολές.

 

18, Joanie Maiden – Women of Ireland [Song of the Irish Whistle]

Joanie Madden: Iρλανδοαμερικανίδα μουσικός. Παίζει φλάουτο και σφυρίχτρα σε παραδοσιακή μουσική της Ιρλανδίας. Δίνει σόλο συναυλίες, διδάσκει μουσική, είναι επικεφαλής του γυναικείου γκρουπ Cherish the Ladies αλλά συνεργάζεται και με άλλους μουσικούς. 

 

19. The Moon And The Nightspirit – Alkonyvarazς

The Moon And The Nightspirit (2003): Ουγγαρέζικο ντουέτο της φολκ μουσικής που αποτελείται απο τους Ágnes Tóth και Mihály Szabó. Τα τραγούδια τους έχουν σαμανιστικά και παγανιστικά θέματα με ιστορίες για νεράιδες.

 

20. Flook – Beehive [Rubai]

Flook (1995): Αγγλοιρλανδική μπάντα παραδοσιακής ορχηστρικού στυλ μουσικής με κομμάτια, πολλές φορές, δικά τους. Τους χαρακτηρίζουν οι πολύ γρήγοροι ρυθμοί σε φλάουτο, σφυρίχτρα συνδυασμένα με κιθάρα και bodhrán (Ιρλανδικό είδος τυμπάνου).

 

21Gaelic Storm – Scalliwag

Gaelic Storm (1996): Κέλτικη μπάντα παραδοσιακής μουσικής της Ιρλανδίας και Σκωτίας. Η μουσική τους περιέχει κομμάτια παραδοσιακά της Ιρλανδίας, Σκωτίας και αυθεντικούς ήχους από το κέλτικο και κέλτικο ροκ, είδος.

 

22. Mithril – Dunmore Lasses/Castle Kelly  [The Return Home]

Mithril: Κουαρτέτο κέλτικης και παγκόσμιας μουσική με έδρα τις ΗΠΑ. Η μουσική τους “μπλέκει” παραδοσια κέλτικα, Μέσης Ανατολής κ. α.

 

23. Omnia – Fee Ra Huri  [Musick And Poëtree]

Omnia (1996): Αυτοαποκαλούνται νεοκέλτικη – παγανιστική φολκ μπάντα. Τα μέλη προέρχονται από Ιρλανδία, Δανία, Βέλγιο, Περσία. Καλύπτουν κουλτούρες όπως Ιρλανδική, Αγγλική, της Κορνουάλης & Περσική. Τραγουδούν σε διάφορες γλώσσες. Παίζουν κέλτικη άρπα, άρπα του στόματος, hurdy gurdy, bodhrán , κιθάρα, μπουζούκι, didgeridoo, φλάουτα όλων των ειδών, γκάιντες κ.α.

 

24. Lúnasa – Morning Nightcap

Lúnasa (1996): Παραδοσιακό ιρλανδικό συγκρότημα με διεθνείς περιοδείες και εμφανίσεις. Έχουν κυκλοφορήσει αρκετά άλμπουμ με παραδοσιακή ιρλανδική και σύγχρονη ορχηστρική μουσική.

 

 

25. The Dubliners  – A Muirsheen Durkin

The Dubliners (1962 – 2012): Ιρλανδικό φολκ γκρουπ. Γνώρισαν διεθνή επιτυχία με την παρουσίαση παραδοσιακών φολκ τραγουδιών και ορχηστρικών.

Mursheen Durkin: Ιρλανδικό φολκ τραγούδι για έναν Ιρλανδό μετανάστη που πηγαινει να βρει χρυσό στην Καλιφόρνια όπως όλοι το 1849. Μιλάει για τη μετανάστευση και παραδόξως ακούγεται αισιόδοξο για το είδος του.

 

26. The Bothy Band – [Old Hag, You Have Killed Me]

Bothy Band (1974 – 1979):  Ιρλανδική παραδοσιακή μπάντα. Θεωρήθηκε ένα από τα πιο εμπνευσμένα συγκροτήματα ιρλανδικής παραδοσιακής μουσικής. Ήταν ενθουσιώδεις και βιρτουόζοι και είχαν σημαντική επιρροή στο παραδοσιακό ιρλανδικό μουσικό κίνημα που συνεχίστηκε και μετά τη διάλυσή τους.

 

 

27. Riverdance: Michael Flatley, Jean Butler & χορευτές

Riverdance: Θεατρικό Show που παρουσιάζει κυρίως μουσική και χορό της ιρλανδικής παράδοσης. Χαρακτηριστικό του ο χορός με τις γρήγορες κινήσεις των ποδιών με κλακέτες ενώ το σώμα και τα χέρια μένουν σταθερά. 

 

 

Close Menu